Har du hört ordet semesterkvot eller semesterfaktor och vet du varför det används?

Om man har en semesterrätt på 25 dagar blir det 5 veckors semester och grundar sig i att man arbetar 5 dagar/vecka. Tar man ut 5 veckors ledighet går således alla 25 dagar åt.

När man arbetar färre eller fler dagar än 5 dagar/vecka ska semestern beräknas med en semesterfaktor. Anledningen är att oavsett vilket schema man går på så ska alla ha rätt till 5 veckors ledighet, inte mer och inte mindre.

Semesterfaktor lägre än 1

Om man går på ett schema där man arbetar 11 dagar under en 2-veckorsperiod får man en kvot som är mindre än 1. Beräkningen blir, 5 (faktor 1) dividerat med 5,5 (arbetsdagar/vecka) vilket ger en semesterfaktor på 0,9.

Om man tar ut semester under två sammanhängande veckor ska endast 10 semesterdagar räknas av och för att det ska ske kan inte faktorn vara 1 för då skulle det dras 11 dagar eftersom det är 11 arbetsdagar under en 2-veckorsperiod.
Med semesterfaktor 0,9 blir det 11 x 0,9 = 9,9 som avrundat blir 10 dagar.

Utan semesterfaktor skulle man inte kunna vara ledig i 5 veckor utan de 25 dagarna skulle endast räcka till 4 veckor och 3 dagars ledighet.

Semesterfaktor högre än 1

Om man i stället har ett schema med 7 dagar under en 2-veckorsperiod får man en kvot som är större än 1 för att man inte ska kunna vara ledig betydligt längre än 5 veckor.
Beräkningen blir, 5 (faktor 1) dividerat med 3,5 (arbetsdagar/vecka) vilket ger en semesterfaktor på 1,42

Tar man ut semester under två hela veckor går 10 dagar åt även om ens schema säger att man endast har 7 arbetsdagar under denna period.  7 x 1,42 = 9,94 som avrundat blir 10 dagar.

Utan semesterfaktor skulle man kunna vara ledig i drygt 7 veckor!